Работим в рамките на 10 дни да бъде готов окончателният списък за финансиране на общински проекти

...
Работим в рамките на 10 дни да бъде готов окончателният списък за финансиране на общински проекти
Коментари Харесай

Министър Иван Шишков: Скоро ще имаме окончателния списък за финансиране на общински проекти 

Работим в рамките на 10 дни да бъде готов окончателният списък за финансиране на общински планове за пътна и ВиК инфраструктура.

Новината заяви министърът на регионалното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков винтервю за предаването „ Честно казано с Люба Кулезич “.

Причината за забавянето е, че сегашният екип на Министерство на регионалното развитие е наследил от предходния кабинет четири разнообразни листата с общински обекти, изясни министърът.

„ Когато някой е подготвен да промени критериите без съображение, се е получило това, което наследихме – 4 листата, последният, от които приет с решение на предходния Министерски съвет. Окончателният лист, върху който работим, е въз основата на ясни критерии. Водещ е съществуването на позволение за градеж, което поискаха и от НСОРБ. Ако бяха раздадени 418 млн. лева без ясни критерии,  вероятно сега щеше да има доста по-голямо недоволство “, разяснява Шишков. 

В изявлението той заяви, че в рамките на 4-5 дни може да бъде приключен първият етап на междусистемната газова връзка Гърция – България.

По време на разговора архитект Шишков засегна и темата с договорите за настоящ ремонт и поддържане на републиканските пътища. „ Основният проблем е безхаберното отношение на някогашните ръководещи от ГЕРБ към закона и към метода, по който се влага и строи “, сподели той и добави, че страната  определя правилата и компаниите е трябвало да избират дали да работят, извършвайки всички поправки като настоящи, или да не работят. „ Ако тя беше упълномощила главните и настоящите поправки настрана, фирмите щяха да се съобразят “, подчерта регионалният министър и беше безапелационен, че трябва да се направи изчерпателен разбор освен на товакои са съществени и настоящи поправки, а и на това какво е трансформирало част от вторите в съществени. В допълнение той изясни, че някои са станали такива заради промененинивелета и определени характерности на пътя. Очаква се анализът да бъде подготвен преди състоявеното на Народно заседание и след сформирането му да бъде импортиран.Министърът изрази готовност да направи промени в наредби, така че още по-ясно да се регламентират границите на настоящи и съществени поправки. „ Кранчетата на корупционните схеми могат да бъдат спрени единствено посредством ясно слагане на нещата законово “, подчертава Шишков, тъй като единствено по този начин няма да има опция за корупция. 

Регионалният министър напомни и за оставения отпредишното служебно правителство текст за оповестяване на търпимост на инфраструктурните обекти, за които еустановено незаконно строителство. Сред тях и язовири. „ ДНСК беше направило констативни актове  и протоколи за нелегално строителство на част от тях. Считаме, че трябваше да бъдат оповестени за търпими, с цел да не бъде унищожено, издигнатото в интерес на страната “, каза още той и заяви, че ще анулира тълкувателното писмо на предходния министър Гроздан Караджов до основните архитекти, с което им се указва да издават позволения за градеж като спешни ремонти на язовирите. 

„ Няма да се молим на никой политик да вкарва текст за толерантност. Ще подложим на публично разискване промените в ЗУТ. Когато има Народно заседание, ще гивнесем “, безапелационен беше арх. Шишков.

„ Приел съм да стана министър на районното развиване и благоустройството, за да не се потулват извадените обстоятелства и да могат да се довършат започнатите промени.  Най-важното е политиците да схванат, че не може да продължаваме да прикриваме противозаконни дейности под предтекст, че го вършим в интерес на страната “, заключи министърът. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР